Назад к списку

«Енергоефективність – наша справа»

Понад два десятиліття завод Owens Corning PAROC у Тшемешно виробляє енергозберігаючу теплоізоляцію з кам’яної вати, яка допомагає зменшити потребу в тепловій енергії. Про сталий розвиток і відповідальне виробництво розповідає менеджер з роботи з утеплення будівель компанії, Лукашем Кондрацьким.

«Щоб вам жити в цікаві часи» - старе китайське прислів'я збувається як ніколи. Де сьогодні будівельна галузь?

Вже кілька років світ переживає численні кризові ситуації. Крім несприятливих кліматичних змін і триваючої пандемії, спостерігається нестримна інфляція, а ціни на енергоносії та паливо стрімко зростають. Я вважаю, що перед обличчям усього цього вся будівельна галузь – з наголосом на секторах теплоізоляції, віконних виробів та систем опалення та вентиляції – несе особливу відповідальність.

Чому акцент саме на згаданих галузях? Чи є більш енергоефективні будівлі ключем до вирішення енергетичної кризи?

Це, звичайно, грубе спрощення дуже складної проблеми, але в такій тезі є багато правди. У Європейському Союзі майже одна третина викидів парникових газів в атмосферу надходить від будівель, на які також припадає 40% загального споживання енергії. Якщо ми уважніше придивимося до того, як наші будинки, офіси, торгові центри та офіси втрачають тепло, то побачимо, що найбільші втрати несуть стіни (40%), дахи (20%), вікна (15%) та підвали ( 10%). Очевидно, що впровадження рішень, спрямованих на підвищення енергоефективності об’єктів, є одним із ключових способів змінити це тривожне явище.

Роками багато уваги приділялося відновлюваним джерелам енергії, і тривалий час вони були центральним пунктом урядової програми «Чисте повітря». Хвиля інвестицій у сонячні батареї замала, щоб говорити про перелом негативних тенденцій?

До питання енергоефективності будівель слід підходити у відповідній послідовності. Відмова від викопного палива на користь зеленої енергії – це, безумовно, позитивне явище, але найбільш стійкою енергією є та, яку... ми взагалі не використовуємо. І тут теплоізоляція відіграє величезну роль. Наведу приклад: у сучасних пасивних будинках річна потреба становить близько 15 кіловат-годин на квадратний метр, тоді як для опалення старих будівель, побудованих за застарілими стандартами, часто потрібно до 200 кВт-год/кв. Припускаючи середню інсоляцію в Польщі, фотоелектрична установка середнього розміру, що складається з 15 панелей, здатна генерувати близько 4500 кВт-год на рік 2, що у випадку старого будинку площею 100 метрів задовольнило б приблизно 20% потреби в енергії. Відповідна ізоляція стін і даху зменшить енергоспоживання будівлі.

Підвищення рівня енергоефективності - це одне, але є ще питання матеріалу, який використовується для виробництва ізоляції. Чи можна і тут діяти проекологічно?

Звичайно. Бренд PAROC виробляє ізоляцію з кам’яної вати вже близько 85 років – у тому числі понад 20 років у Польщі – чиї корисні властивості дозволяють не лише значно покращити енергетичний баланс, але й підвищити безпеку та акустичний комфорт у будівлях. Крім того, кам’яна вата — це матеріал, який, як випливає з назви, створюється з використанням загальнодоступної природної сировини, якою є породи вулканічного походження, головним чином базальт. Крім того, характеристики матеріалу дозволяють ефективно повторно використовувати обрізки та надлишки як на етапі виробництва, так і на будівельному майданчику.

Давайте на мить зосередимося на виробничому аспекті – які кроки ви вживаєте як компанія, щоб зменшити свій вплив на навколишнє середовище?

Як виробники, ми маємо багато можливостей для вдосконалення. Основою є мінімізація викидів, пов'язаних з виробництвом. У цьому плані кам'яна вата дуже вигідна. На кожну тонну CO2, яка супроводжує виробництво нашої продукції, зберігається до 200 тонн викидів завдяки їх використанню протягом усього 50-річного життєвого циклу будівлі. Чітку спрямованість на декарбонізацію можна побачити, наприклад, на нашому заводі в Тшемешно – найбільшому виробничому заводі PAROC в Європі, де 1 січня 2022 року ми перевели дві наймолодші виробничі лінії з використанням електричних печей для плавлення вовни на енергію. зі 100% відновлюваних джерел. У результаті викиди вуглекислого газу були зменшені на 80% порівняно з аналогічними лініями, що використовують класичні коксові печі.

Це сьогодення. Як виглядає майбутнє?

Наші зусилля спрямовані на удвічі скорочення поточних викидів від виробництва кам’яної вати. Наступний, справді знаковий крок — це повний перехід на використання відновлюваної енергії на наших заводах до 2030 року. Наш бізнес — це енергоефективність, тому ми дбаємо про те, щоб використання ізоляційних плит з кам’яної вати PAROC приносило користь користувачам і водночас позитивно впливало на планету — як зараз, так і в майбутньому.

                      -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------