Назад к списку

Як правильно і ефективно утеплити зелений дах?

Зелені дахи набувають популярності в Європі не тільки через безсумнівні естетичні цінності, але й через благотворний вплив на природне середовище. Однак такі сміливі рішення вимагають відповідних знань і досвіду. У контексті будівництва зеленого даху гідроізоляція та утеплення даху мають вирішальне значення - від їх правильного планування та реалізації залежить довговічність рослинного покриву, а також зниження експлуатаційних витрат будівлі.

Здається, що переваги впровадження зелених дахів нескінченні. До конструкцій цього типу відносяться: вони фільтрують пил та інші забруднювачі повітря, покращують циркуляцію води в місті та знімають навантаження на каналізаційні системи. Рослинні покриття також допомагають природним чином знизити температуру всередині будівель і зменшити рівень шуму. Ці живі інсталяції мають художнє і суто практичне вираження – вони збагачують простір і дозволяють нам повернутися до природи. Однак, щоб усе це було досяжним, вони потребують відповідного планування та будівництва. Особливо якщо мова йде про утеплення плоского даху.

Утеплення плоского даху зеленими насадженнями - типові ризики та вимоги

Щоб покрівля була повністю функціональною і приносила відчутну користь не тільки власнику будівлі, але й усьому навколишньому населеному пункту, її конструкція повинна бути допрацьована до дрібниць. Зелені дахи піддаються складним погодним умовам, і проблемами під час їх використання можуть бути врослі корені та неконтрольована діяльність різних видів біологічних форм. В контексті таких загроз зелена покрівля має бути герметичною та довговічною, а це досягається використанням якісної теплоізоляції та гідроізоляції.

Крім того, якщо використовувана система не пристосована до фактичних механічних навантажень, що виникають, серед іншого, Через водопоглинання основи може виникнути деформація ізоляційних шарів і волога може проникнути всередину конструкції. Якщо використані матеріали недостатньо водонепроникні, волога, що проникає в будівлю, у свою чергу створить реальну загрозу біологічної корозії та призведе до прогресуючої деградації конструкції.

– Оптимально, якщо утеплювач легкий, міцний і добре зчіплюється з конструкцією. Хороша система ізоляції плоского даху – це та, яка не вбирає воду і в той же час дозволяє водяній парі вільно виходити зсередини. Також важливо підібрати рішення, які ефективно зберігають тепло в будівлі та не поширюють вогонь у разі пожежі, – каже Лукаш Кондрацкі, експерт Owens Corning PAROC Polska. – Покрівля повинна мати щільний, суцільний, механічно міцний теплоізоляційний шар, адаптований до додаткового навантаження. Таких ефектів можна досягти, якщо утеплити дах ватою, додає він.

Як виглядає конструкція зеленого даху?

Щоб пояснити, як специфіка зеленої покрівлі впливає на її теплоізоляцію, заглянемо всередину конструкції, яка вимагає підготовки складної системи шарів і технологій. Щоб краще розуміти вимоги до гідро- і теплоізоляції, необхідно знати елементи, з яких складається така система.

Верхній шар утворений рослинною зоною, яка може приймати форму великої зелені, такої як трави або невеликі рослини, або інтенсивної зелені (кущі та невеликі дерева). Нижче рослинного шару знаходиться рослинний шар, тобто грунт і субстрат. Товщина і структура цього шару мають величезний вплив на статичне навантаження покрівлі і визначають тип матеріалів, використовуваних для її утеплення.

Дренажні елементи розташовані нижче рівня ґрунту, щоб утримати частину дощової води та забезпечити вентиляцію та дифузію водяної пари. Далі — захисно-накопичувальний шар із синтетичних волокон, стійких до гниття. Ці мати захищають покриття даху від обростання корінням, а також зберігають воду та поживні речовини, необхідні для розвитку рослин.

Підбираємо систему утеплення зеленого даху

В системі, описаній вище, присутні ті ж шари, що і в баластних дахах, тобто гідроізоляція для захисту від конденсації водяної пари, теплоізоляція плоского даху, правильно підібрана пароізоляція і опорна конструкція з бетонних плит або трапецієподібної сталі. Окремі шари можна з’єднати між собою, але це необов’язково, оскільки функцію з’єднання іноді бере на себе баласт, наприклад гравій.

Параметри кріплення ската даху в даному типі конструкції визначаються вітровим навантаженням, а в зв'язку з тим, що баластний шар створює величезне навантаження на плоский дах, необхідно використовувати міцну теплоізоляцію. Жива покрівля буде нормально функціонувати, якщо врахувати загальне навантаження від ваги всіх елементів і ступінь їх насичення водою, яка теж важить її власну вагу.

– У випадку зеленої покрівлі навантаження не тільки високі, але й часто важко передбачити. У таких випадках найкращим рішенням є утеплення даху кам’яною ватою у вигляді покрівельних панелей PAROC Premo 90. Крім того, що вони мають дуже високу стійкість до стискаючих напруг 90 кПа при 10% деформації, також що стосується точкових навантажень до 900 Н, то вони також характеризуються низьким коефіцієнтом теплопровідності λ = 0,039 Вт/мК, а також найвищим можливим класом реакції на вогонь A1, що підтверджує, що плита PAROC Premo 90 є негорючою. і не поширює вогонь, - пояснює Лукаш Кондрацький. 

Утеплення даху ватою PAROC – перевірене рішення

Неможливо охопити всі переваги будівництва живих дахів у короткій статті. Однак варто знати, що зелений дах має, перш за все, унікальні цінності, які впливають не тільки на зовнішній вигляд простору в цілому, але і на якість життя людей. Це стосується як тих, хто має задоволення бачити таку інсталяцію щодня, так і тих, хто живе в радіусі багатьох кілометрів від цього заводу.

Враховуючи сучасні тенденції в будівництві, PAROC пропонує спеціалізовані продукти та системи для ізоляції плоского даху, покритого рослинністю. Загальною рисою всіх рішень є найвища якість, що означає легкий і швидкий монтаж і таку ж безпроблемну роботу. Утеплення даху кам’яною ватою PAROC забезпечує герметичність конструкції та її вогнестійкість, а також правильну вегетацію рослин протягом усього терміну служби будівлі.

                     --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------