Назад к списку

Правильна ізоляція фотоелектричного даху - ключовий елемент

Сказати, що сонячна промисловість процвітає, – нічого не сказати. Сонячні панелі стали важливою відповіддю на сучасні проблеми в енергетичній сфері. Фотовольтаїка штурмом захоплює не лише дахи будинків, а й новозбудовані багатоквартирні будинки, офісні будівлі та громадські установи. На цей крок вирішуються і власники та адміністратори старих будівель, які потребують модернізації. Однак обидва повинні пам'ятати, що умовою успіху такого типу інвестицій є належна ізоляція даху фотоелектричними панелями. На що звернути увагу?

Спочатку деякі дані. Згідно з даними Агентства енергетичного ринку, лише у квітні 2023 року в Польщі було побудовано 12,5 тисяч нових фотоелектричних установок загальною потужністю 325 МВт. Інвестиції в фотоелектричну енергетику склали 99% усіх нових установок відновлюваної енергетики в одиницях, а в мегаватах – 89% від загальної кількості. В результаті цих заходів загальна потужність фотовольтаїки, встановленої в країні, зросла до 13,5 ГВт. По Україні поки даних немає.

Наведені вище дані – привід для радості для всіх, хто думає про екологію і, якщо не перебільшити, енергетичне майбутнє світу. Великі зміни часто починаються з щоденних усвідомлених рішень. З іншого боку, ми повинні пам’ятати, що ми говоримо про діяльність, яка матиме довгостроковий вплив як на стан нашої планети, так і на гаманці інвесторів. Щоб будівлі залишалися бездоганними та сприяли тривалим позитивним змінам, вони потребують використання добре підібраних та ефективних матеріалів і технологій. У цьому контексті фотоелектрична ізоляція даху має вирішальне значення.

Фотоелектричні панелі на даху – про що варто пам’ятати?

Незалежно від того, чи йдеться про нову будівлю чи про модернізацію існуючої, вибір утеплювача даху фотоелектричними панелями має вирішальне значення для його тривалої та безперебійної роботи. Тим більше, що, вирішуючи інвестувати в фотовольтаїку на даху, варто негайно покращити її енергетичний стандарт у вигляді ізоляції. Пам’ятайте, що це конструкція, яка «чутлива» до проблем, які стають очевидними з роками, таких як різні типи деформацій, витоків або теплових містків. Однак добре підібрана теплоізоляція плоского даху допомагає запобігти всім цим ризикам.

Остерігайтеся деформації та вологи

Плануючи покрівлю з фотоелектричними панелями, пам’ятайте, що механічне навантаження, пов’язане з вагою металевої конструкції під панелями, фотоелектрики на самому даху та, сезонно, наприклад, сніг, може призвести до деформації шарів ізоляції та поверхні (гідроізоляційні) шари, таким чином зменшуючи здатність перегородки зупиняти вихід тепла.Фотоелектричні панелі на даху являють собою модулі, які мають власну вагу. Один такий модуль має навантаження 20 кг. Таким чином, стандартні установки з потужністю 5 кВт/год створять вагу 400 кг. І якщо стан даху не найкращий, ремонт може знадобитися через деякий час після встановлення фотовольтаїки.

Деформація ізоляції покрівлі фотоелектричними панелями відкриває шлях для вологи, що, у свою чергу, знижує теплоізоляційну здатність використовуваних матеріалів - мокра ізоляція даху фотоелектричними панелями призводить до вищезгаданих втрат тепла. Тому варто переконатися, що вся конструкція даху, виготовлена ​​з фотоелектричних панелей, гарантує відповідну механічну міцність із збереженням мінімальної ваги, а також стійкість до вологи.

Важливо вогнестійкість!

Оскільки в контексті фотовольтаїки ми говоримо про електроустановки, потенційно схильні до ризику різного роду перенапруг, також надзвичайно важливо, щоб теплоізоляція даху мала відповідні вогнезахисні властивості.

При стандартному покритті даху односімейного будинку важко виділити певний шар, який би становив самостійний бар’єр, що відокремлює легкозаймисті елементи від внутрішньої частини будівлі. З цієї причини перевіряється вогнестійкість усіх шарів покриття та його структури. На підставі лабораторних досліджень видається класифікація щодо класу вогнестійкості покрівлі. Однією з основних вимог класифікацій є використання певної системи шарів. Ці технічні умови також повинні бути дотримані при встановленні фотоелектричної системи на даху.


Кам’яна вата – відмінний утеплювач для даху з фотоелектричними панелями

Кам'яна вата PAROC відповідає всім вищезазначеним вимогам, а також ідеально підходить для ізоляції покрівлі з фотоелектричними установками. Правильно підібрані теплоізоляційні плити стійкі до механічних деформацій завдяки оптимально підібраній щільності і високій міцності на стиск. Крім того, рішення PAROC для утеплення покрівлі з фотоелектричними панелями зазвичай встановлюються у два шари, що виключає ризик теплових містків. Додамо також, що неорганічний матеріал природного походження також є негорючим (клас реакції на вогонь А1) і витримує високі температури.Ми особливо рекомендуємо сонячну систему PAROC Solar для ізоляції даху за допомогою фотоелектричної системи.

– Концепція PAROC Solar базується на системі дахових панелей, завдяки якій ізоляція даху фотоелектричними панелями стає стійкою до вогню та вологи, а також зберігає початкові механічні параметри протягом усього терміну служби будівлі. Ізоляція покрівлі за допомогою фотовольтаїки у вигляді плит з кам’яної вати PAROC не дає усадки та не розбухає, а завдяки своїм властивостям дозволяє використовувати меншу кількість шарів, що робить монтаж швидким, ергономічним та безпроблемним для підрядника, – наголошує Павел Стемпуховський, експерт в Owens Corning PAROC Polska.


Хороший фахівець все доробить

Коли мова заходить про встановлення фотовольтаїки на даху, варто обрати досвідчену команду, яка займається комплексним монтажем. Непрофесійні дії в цій сфері можуть, на жаль, завдати серйозної шкоди ізоляції покрівлі фотопанелями та іншими елементами конструкції, навіть якщо оригінальне покриття було ідеальною основою для фотопанелей на даху.




                          --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------