Назад к списку

Що потрібно знати при утепленні плоского даху?

Спроектувати та побудувати плоский дах так, щоб він забезпечував безперебійну роботу протягом усього життєвого циклу будівлі – завдання не з легких. Розглянемо типові виклики та способи їх вирішення на етапі планування будівництва та вибору технології покрівлі.

Плоскі та низькоскаті дахи - це стандартне явище в сучасних багатоквартирних, офісних або складських будівлях. Більш того, таке рішення вибирають і індивідуальні інвестори, які будують будинки незвичайної архітектури. Безперечною перевагою конструкцій такого типу є їх гнучкість і величезні можливості, які вони відкривають. Плоский дах можна розробити цікавим способом, наприклад, створивши на ньому терасу, паркувальні місця або фотоелектричні установки.

На жаль, чим амбітніша функція плоского даху, тим більші ризики та навантаження діють на її поверхню та шари ізоляції під нею. Виробничі помилки, пошкодження мембрани в результаті тривалої експлуатації, осідання і деформація шарів під впливом механічних навантажень - все це відкриває шлях до руйнівної дії води від опадів або танення снігу, а також від конденсації водяної пари з внутрішніх приміщень.

Незалежно від способу проникнення вологи в систему покрівлі наслідки зазвичай однакові: погіршення і зниження тепло- і вогнезахисних властивостей ізоляції, створення середовища, сприятливого для розвитку цвілі всередині конструкції, корозія металу, листи, кріплення та покрівлю. Це, у свою чергу, призводить до реальних збитків як для кишені, так і для здоров’я власників і користувачів будівель.

Захист даху від вологи

Таким чином, ключовим питанням у випадку плоских дахів є правильний проект та конструкція конструкції таким чином, щоб забезпечити максимальну стійкість до вологи та передбачуваних механічних навантажень. Захист схилу даху від вищезазначених ризиків забезпечується системою взаємодіючих елементів, яка складається з щільного, безперервного водо- та паронепроникного шару, правильно встановленого шару ізоляції з хорошими теплоізоляційними властивостями та високою механічною міцністю та вогнестійкість, а також правильно зроблені укоси і дренаж.

Пароізоляційну функцію може виконувати бітумна мембрана або шар спеціальної, стійкої до старіння поліетиленової плівки товщиною 0,2 мм. Виготовляючи покрівельні шари, варто звернути особливу увагу на будь-які отвори, що пробивають пароізоляцію - наприклад, віконна рама, мансардні вікна, димоходи або монтажні дроти. У випадку покрівлі на основі трапецієподібного сталевого листа, покритого руберойдом або фольгою, використання пароізоляції не є необхідним, якщо тиск пари в приміщенні під дахом ніколи не перевищує 1,15 кПа або якщо є відсутність надлишкового тиску в приміщенні в результаті продування, незалежно від розрахункового тиску пари.

Утеплення плоского даху? Зверніть увагу на довговічність!

Популярним перевіреним способом утеплення класичної невентильованої плоскої покрівлі є використання двошарової закритої системи теплоізоляції. Таким чином ми можемо успішно закріпити дахи на основі бетонних, сталевих або дерев’яних конструкцій.

Ключове питання, яке завжди супроводжує утеплення зовнішніх перегородок, полягає в тому, якої товщини вона буде відповідати встановленим вимогам теплоізоляції. Нижче наведено результати розрахунку та графік залежності між товщиною панелей кам’яної вати та коефіцієнтом теплопередачі U (Вт/м2K) для систем ізоляції покрівлі на трапецієподібному листі. У розрахунках прийняті стандартні значення опору для висхідного напрямку теплового потоку, які складають:

RSI = 0,10 m2 · K/W 

RSE = 0,04 m2 · K/W


















А як щодо спеціальних дахів?

У випадку плоских дахів, які піддаються значним статичним і динамічним навантаженням, наприклад, паркінги на дахах торгових центрів або тераси над ізольованими житловими або офісними приміщеннями, вибір відповідного рішення ізоляції може бути складним. Проектувальники та підрядники стикаються з проблемою: як виконати вимоги щодо теплоізоляції конструкції та отримати міцну, пожежобезпечну основу, готову до різних видів механічних навантажень, бажано без додавання надто великої кількості сантиметрів у теплоізоляційний шар?

- У таких випадках міцність ізоляційних покрівельних панелей на стискаючі та точкові навантаження є вирішальною, - наголошує Лукаш Кондрацкі. – Для теплоізоляції сильно навантажених та інтенсивно експлуатованих дахів промислових або офісних будівель ми рекомендуємо двошарову систему, що складається з нижньої панелі PAROC ROS 30 або 40 і нової верхньої панелі PAROC PREMO 90 з дуже високою міцністю на стиск 90 кПа та низька теплопровідність 0,039 Вт/мК – додає.

Додатковою цінністю такого рішення є підвищена пожежна безпека. Плоскі дахи, ізольовані продукцією PAROC на основі листового металу, були класифіковані як REI 45/RE 60 щодо вогнестійкості сендвіч-дахів (класифікація ITB № 1835.1/14/R16NP). Крім того, з точки зору стійкості покрівлі до зовнішнього вогню з теплоізоляцією з кам’яної вати PAROC було отримано класифікацію BROOF(t1), тобто непоширення вогню (NRO) (класифікація ITB № 1835/13/R14NP). Більше того, системи ізоляції на основі панелей із серій PAROC ROS та PAROC ROB отримали схвалення FM 4470, що означає, що вони відповідають одним із найсуворіших стандартів безпеки у світі та можуть використовуватись у схвалених FM Global покрівельних системах по всій Європі.

                      -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------