Назад к списку

Відходи – це інженерний виклик, а не проблема

Я проводжу свої дні, займаючись сміттям, і нічого не може бути більш захоплюючим, цікавим і важливим,пише Ісмо Куокканен, керівник програми сталого розвитку PAROC, Європа. 

Відходи часто сприймаються як проблема – те, чого потрібно позбутися, дорого поводитися з ними та утилізувати. Мені подобається думати, що відходи - це не проблема, це інженерний виклик. За наявності належної мотивації та інноваційного мислення відходи – це те, що можна утилізувати, переробити або перетворити на сировину та нові продукти. 

В OC PAROC я керую програмою сталого розвитку під назвою «Замикання циклу». У програмі ми зосереджені на збільшенні переробки відходів на наших заводах. Ми поставили перед собою завдання забезпечити, щоб до 2030 року з наших заводів не залишалося жодних відходів виробництва.

Для досягнення цієї мети ми визначаємо вимоги та технологічні рішення. Наш пріоритет — визначити потоки відходів на наших заводах, зосередившись на найбільш значущих з них.

Зменшення вологості вологих відходів

Зараз я працюю з нашими заводами з виробництва кам’яної вати у Фінляндії, Польщі та Швеції, щоб створити технічні рішення, які сприятимуть подальшому збільшенню переробки відходів, а потім запровадити ці рішення. 

Одним із прикладів є те, що ми називаємо мокрими відходами. Це фракція технологічних відходів, що утворюється в процесі виробництва кам’яної вати на нашому заводі в Парайнені, Фінляндія. Ці відходи вовни вологі, важкі і до 60% містять вологу. Експериментуючи та пробуючи різні методи – як це роблять інженери – ми змогли знайти спосіб зменшити відсоток вологи з 40–60% до 10–15%. Це зменшення значно зменшує вагу та об’єм цих відходів і дозволяє нам повторно використовувати воду в процесі.

Зараз ми експериментуємо з різними можливостями та технічними рішеннями для використання цих перероблених відходів у виробництві нових високоякісних продуктів. Наша мета полягає в тому, щоб мати можливість повернути все це назад до виробничого процесу. 

Це означало б, що з наших заводів не виходить мокре сміття. Насправді такого поняття, як вологе сміття, більше не буде.

Розширення можливостей отримання відходів клієнтів

У програмі Closing the Loop ми зосереджуємося не лише на переробці відходів власного виробництва. Ми хочемо зосередитися на поетапному розширенні наших можливостей прийому відходів клієнтів, а також відходів інших галузей. Оскільки кам’яну вату можна переплавляти неодноразово, ми також думаємо над тим, щоб замкнути цикл і переробити наші продукти після закінчення терміну служби.

Я відчуваю привілей, що можу працювати над таким інженерним завданням.





Ismo Kuokkanen

Керівник програми сталого розвитку, ЄвропаOC PAROC

                  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------