Назад к списку

Вогнезахист сталевих і бетонних конструкцій? Вогнезахисна вата – безпечний вибір!

Вогнезахист несучих конструкцій призначений для забезпечення їх стійкості до екстремально високих температур, які надзвичайно швидко підвищуються в умовах пожежі та становлять величезну загрозу для матеріалів і елементів будівлі. Застосування пасивного протипожежного захисту високого класу дозволяє зменшити матеріальні збитки та забезпечити людям необхідний час для евакуації. Давайте подивимося, як правильно підібрані вогнезахисні плити PAROC впливають на вогнестійкість сталевих і бетонних конструкцій.

Конструктивні елементи будівель виконують дві основні функції: несучу та розділову. У першому випадку метою є підтримка відповідної несучої здатності та стійкості об’єкта, у другому – обмеження проникнення полум’я та гарячих речовин через конструктивні отвори та уповільнення підвищення температури на поверхнях, які безпосередньо не піддаються впливу вогонь.

Навіщо потрібні вогнезахисні плити?

Під час пожежі суворим випробуванням піддаються як основні конструкції будівлі, так і інші матеріали. У розвиненій стадії пожежі температура може досягати 1000°C1, а за відносно короткий час - навіть за 30 хвилин з моменту пожежі. Якщо навіть один матеріал, з якого складається несуча конструкція, досягне критичної температури, уся будівля опиниться під загрозою. Це стосується як бетону, так і сталі, тому елементи з цих матеріалів вимагають додаткового вогнезахисту, наприклад, у вигляді вогнетривких ватних плит.

Бетон, хоча сам по собі негорючий, не виділяє диму та не створює небезпечних горючих крапель, зазнає низки несприятливих фізичних процесів під час пожежі, таких як: розкладання вапнякових заповнювачів, випаровування вологи, підвищення порового тиску або відокремлення гарячих поверхневих шарів від більш холодних внутрішніх. Зі збільшенням температури міцність бетону на стиск знижується - вважається, що перевищення температури 500°C спричиняє зниження міцності на 50-60%2. Також сталь втрачає свої властивості під впливом високої температури. Профілі, балки та інші сталеві конструктивні елементи, наявні на ринку, втрачають свою несучу здатність в середньому при температурі 500°C3.

Вогнезахисна вата підвищує вогнестійкість конструкції

Стандартні пустотні плити, наявні на ринку, без додаткової протипожежної ізоляції досягають вогнестійкості REI 30 - REI 120. Щоб покращити цей ключовий параметр, можна використовувати вогнестійкі плити з кам'яної вати. Цей надзвичайно міцний матеріал природного походження не тільки успішно витримує температури, що перевищують навіть 1000°C, але, що не менш важливо, в умовах пожежі він не поширює вогонь, не створює дуже небезпечних палаючих крапель і виділяє лише незначну кількість диму.

Вогнетривка вата PAROC, яка широко використовується для протипожежного захисту будівель, дозволяє отримати вищий клас вогнестійкості ізольованих конструкцій і зменшити швидкість підвищення температури бетону або сталі. Завдяки цьому рішенню, серед іншого, є: можливість збереження несучої здатності з боку тиску, а також обмеження мінімальної товщини плити або балки. Наприклад, завдяки кам’яній ваті PAROC можна досягти дуже високої вогнестійкості сталевої конструкції та її компонентів на рівні R210 (до 3,5 год), що підтверджено Європейським технічним допуском ETA 08/0093. 

Комплексний протипожежний захист – рішення, підкріплені знаннями 

Бренд PAROC є справжнім експертом у сфері вогнетривкої ізоляції, що підтверджено не лише численними проектами з використанням нашої продукції, а й комплексними випробуваннями у сфері вогнестійкості будівель. Регулярні випробування, проведені незалежними дослідницькими підрозділами, дозволили нам зібрати велику кількість цінних даних про властивості конструкцій, захищених вогнетривкими плитами з кам’яної вати.

Ми із задоволенням ділимося своїми знаннями та досвідом з дизайнерами та архітекторами, з одного боку, впливаючи на комфорт їхньої роботи, а з іншого боку, спільно сприяючи послідовному підвищенню стандартів безпеки об’єктів, в яких ми щодня живемо та працюємо. З цією метою інженери PAROC розробили спеціальні посібники з протипожежного захисту, які включають, серед іншого: 

  •  - вичерпну інформацію про поведінку різних типів конструкцій і елементів в умовах пожежі;
  •  - розрахунки і таблиці розмірів ізоляції для різних видів матеріалів і класів вогнестійкості;
  •  - пропозиції перевірених рішень на основі вогнестійких плит PAROC для вогнеізоляції сталевих і бетонних конструкцій. 

                    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------