Назад к списку

Декарбонізація – це можливість для реальних змін

Томмі Ліндгрен, керівник відділу досліджень і розробок ізоляції, нещодавно підсумував нашу стратегію декарбонізації таким чином: «замість того, щоб витрачати гроші на вирішення проблеми, ми намагаємося покращувати та впроваджувати інновації скрізь, де це можливо, щоб змінитися на краще, спрощуючи процес, підвищуючи продуктивність і одночасно зменшуючи витрати необхідні капіталовкладення для декарбонізації».

Найголовніше питання: «Як?»

Зміни настають незалежно від того, хочемо ми цього чи ні, але ми можемо вибрати, як підійти до них. Ліндгрен розповіла про декарбонізацію нашого процесу та мету Owens Corning скоротити викиди CO2 на 50% до 2030 року порівняно з рівнем викидів 2018 року. Ми могли б просто викинути гроші на проблему, або ми могли б скористатися можливістю, щоб зробити наш процес простішим і кращим. Щоб зробити реальні зміни. За останні пару років ми зробили саме це.

Коротко кажучи, зусилля можна підсумувати запитанням «Як?» Як ми можемо змінити наш процес, щоб досягти наших цілей і декарбонізувати наше виробництво? Ми почали з того, що пройшли всі ділянки виробничого процесу та визначили ті, які генерують найбільше викидів. У виробництві кам’яної вати OC Paroc ця зона є вагранкою, де каміння розплавляється з використанням коксу як джерела енергії.

На заводах OC Paroc використовуються дві технології плавки: вагранка та електричні плавильні печі. У той час як вагранка живиться коксом, електроплавильні печі живляться електроенергією. Зараз OC Paroc має три електричні плавильні печі: одну на фінському заводі та дві на польському заводі. Ведеться робота зі створення нашої найбільшої виробничої лінії у Швеції під назвою Paroc Natura Line, яка використовуватиме технологію електричного плавлення з низьким вмістом CO2.

Протягом 2020 року ми вивчили кілька технологій плавлення та порівняли їхні плюси та мінуси, а також кілька видів відновлюваного палива, які доступні сьогодні або будуть готові. Стало зрозуміло, що електрична плавка є найбільш енергоефективним варіантом: процес виробництва з використанням електроплавильних печей, що живляться відновлюваною електроенергією, створює на 80% менше викидів CO2, ніж вагранка.

Нові інновації

Тоді почалася справжня робота. Він складався з вивчення ідей, шляхів і розрахунків для подальшого розвитку та вдосконалення процесу електричного плавлення. Це означає думати не лише про гроші, а й про те, як їх витратити, щоб досягти максимально ефективного, гладкого та низьковуглецевого результату.Ця робота була величезним досвідом навчання, під час якого ми знайшли численні інноваційні рішення. І ми не тільки робимо ставку на перетворення вагранок на електричні печі: ми продовжуємо вивчати варіанти зменшення викидів CO2 в інших місцях процесу. Найближчим часом перспективні варіанти будуть випробувані.

Величезний крок у Польщі: відновлювана електроенергія

Давайте на хвилинку зробимо крок назад. Коли ми розглянули компоненти нашого виробничого процесу, які генерують найбільше викидів CO2, електроенергія опинилася на другому місці. Заводи у Фінляндії та Швеції вже деякий час використовують електроенергію з відновлюваних джерел, але дві електричні плавильні лінії в Польщі працюють від традиційної електроенергії. Оскільки електроенергія в Польщі все ще виробляється переважно з вугілля, це відобразилося на викидах.

Щоб змінити цю ситуацію, почали шукати різні варіанти переходу на відновлювану електроенергію на нашому польському заводі. Наприкінці 2021 року ці зусилля були винагороджені, коли Owens Corning підписав угоду про купівлю віртуальної електроенергії (VPPA) з Octopus Renewables. Згідно з угодою, на початку 2022 року польська фабрика та дві її електричні плавильні печі перейшли на вітрову електроенергію. Перехід є значним і значно зменшує вуглецевий слід продукції, виробленої на електричних плавильних лініях фабрики. Це також великий крок вперед на шляху декарбонізації.

Коли я мав вступну зустріч із Томмі Ліндгреном у перші дні роботи, він сказав ще одну річ, яка мені запам’яталася і продовжує залишатися керівним принципом у цій роботі з декарбонізації. Справа в тому, що ми, як компанія, конкуруємо за якість продукції, яка є сильною стороною. Це означає, що жодні зміни чи інновації, які ми робимо, не повинні погіршувати якість нашої продукції. Коли ми шукаємо шляхи декарбонізації нашого процесу, ціна не повинна бути єдиним чи найважливішим критерієм.

Ми змінюємося не заради змін, а заради майбутнього. Хоча наша мета – до 2030 року, ми робимо зміни вже сьогодні.







Аюш МішраКерівник глобальної декарбонізації, 

Керівник проекту Green Vision 2030


                    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------