Назад к списку

Ізоляція плоского даху з корисною функцією: високі вимоги означають необхідність безкомпромісних рішень

Зелені дахи чи фотоелектричні пристрої на даху... є багато способів облаштувати простір над верхнім поверхом будівлі. Для забезпечення безперебійної та безвідмовної роботи утеплювач плоскої покрівлі повинен відповідати підвищеним вимогам. Вата для плоскої покрівлі має дуже хороші параметри, але у випадку з традиційними рішеннями дизайнерам донедавна доводилося вибирати між високоміцними та низьколямбда плитами. Потреба в компромісах зникла з появою плит PAROC Premo 90. Дізнайтеся чому! 

Нові тенденції в архітектурі, зростаючі очікування інвесторів, необхідність протидії таким негативним явищам, як зміна клімату та перенаселення міст – ці та ряд інших факторів змушують покрівлі будівель брати на себе все більше завдань, виконуючи також функціональні функції. Яскравим прикладом цього є фотоелектрика на даху, яка зараз широко використовується. Це рішення водночас практичне та ризиковане. Що? Наприклад, пошкодження шарів покрівлі внаслідок механічних навантажень. У загальну вагу входять не тільки самі сонячні панелі (один модуль важить близько 20 кг), але і міцний каркас, який також призначений для підтримки всієї конструкції. Середня установка важить до 400 кг.

Комунально-побутові функції та пожежна безпека

Поєднання задовільних теплових параметрів і високої міцності з відносно невеликою вагою - у випадку ізоляції плоского даху з функціональною функцією, це завдання, з яким стикаються проектувальники. Крім того, існує також фундаментальне питання пожежної безпеки, що випливає з критичності конструкції. Повернемося до нашого прикладу фотоелектричної установки на даху. Такі погодні явища, як дощ або сніг, створюють небезпеку для електроустановок, розташованих на дахах. Коротке замикання проводів може призвести до пожежі. Тому слід зробити все можливе, щоб максимально убезпечити цю ділянку будівлі.

Вата для плоского даху – хороший вибір з багатьох причин

Ефективна ізоляція плоского даху, особливо завантаженого фотовольтаїкою або іншим корисним простором, вимагає використання міцного, легкого, довговічного, стійкого до вологи та вогню матеріалу. Ізоляція повинна виконувати свою основну функцію, а саме... ізолювати - від небажаних втрат тепла з будівлі.

З огляду на всі аспекти, ми вважаємо, що кам'яна вата буде найкращим вибором. По-перше, вата для плоскої покрівлі є негорючою, що підтверджується найвищим класом реакції на вогонь А1. Температура плавлення кам'яної вати PAROC становить понад 1000°C і, що важливо в контексті можливих загроз, матеріал не поширює вогонь. По-друге, вата не вбирає воду всередину і не підтримує утримання води в рідкому вигляді, що призводить до більш швидкого висихання бетонних конструкцій. По-третє, відповідна товщина і щільність покрівельних панелей забезпечують теплоізоляційний шар, стійкий до деформацій і пошкоджень.

Однак фундаментальне питання: чи можна поєднати всі ці переваги в одному рішенні чи продукті? Ізоляція плоских дахів – це нелегка тема, особливо для проектувальників, які хочуть досягти задовільних результатів з точки зору енергоефективності будівлі, отримуючи при цьому міцну поверхню даху, бажано без збільшення товщини самого шару ізоляції. Досі на практиці найчастіше виявлялося, що поліпшення механічних параметрів ізоляції призводило до гіршого коефіцієнта теплопровідності. Однак ці часи минули назавжди з впровадженням інноваційної технології PAROC - плит PAROC Premo 90.

PAROC Premo 90 – довговічність і ефективна теплоізоляція можуть йти рука об руку

PAROC Premo 90 – це революційне рішення, яке визначає нові стандарти у сфері ізоляції плоских дахів. Плита була розроблена таким чином, щоб забезпечити високу поверхневу міцність - щоб навантаження, що діють на неї, не створювали ризику деформації, теплових мостів, пошкодження покрівельних мембран і проникнення вологи.

Такі властивості, як стійкість до стискаючих навантажень 90 кПа при 10% деформації2 і точкових навантажень до 900 N3 - як під час монтажу, так і під час щоденного використання - роблять PAROC Premo ідеальним для використання в якості ізоляції плоских дахів у зонах з особливо навантаженими, наприклад, для фотоелектричних систем , важкі вентиляційні установки або зелені дахи тощо. Все це було досягнуто при збереженні хорошого коефіцієнта теплопровідності для дахової вати, λ = 0,039 Вт/мK4, що ефективно зменшує втрати енергії з будівлі.

Застосування дощок PAROC Premo 90

Розвитком будівельних дахів вже нікого не дивувати. Дизайнери намагаються максимально використати кожен сантиметр корисного простору, і Owens Corning PAROC відповідає на цей виклик, надаючи на ринок вовну для плоских дахів, яка відповідає зростаючим очікуванням. Утеплення плоского даху панелями PAROC Premo 90 дозволяє мінімізувати значну загрозу для теплоізоляції, якою, безсумнівно, є виникнення теплових містків. Крім того, він створює міцну, стабільну основу, стійку до навантажень і механічних пошкоджень, яка може стати основою для майбутніх функціональних функцій.

                  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------