Назад к списку

У випадку оштукатурених фасадів правильний вибір утеплювача допомагає заощадити витрати на опалення будівлі

Ціни на енергоносії зросли в рази за останній рік через світові події, і найближчим часом не очікується значного зниження. Тому необхідно шукати шляхи економії енергії і тим самим зменшувати витрати. У випадку нових і відремонтованих будинків вибір правильного теплоізоляційного матеріалу є ключовим з точки зору енергозбереження, і тому під час вибору матеріалів і їх монтажу слід використовувати правильні продукти, а також слідувати інструкціям із встановлення продукту.

Роль теплоізоляційного матеріалу в стіновій системі особлива - хоча він непомітний для ока, його переваги можна відчути протягом усього терміну експлуатації будівлі, адже правильний вибір утеплювача забезпечує енергоефективність та пожежну безпеку будівлі. Крім того, він покращує звукоізоляцію будівлі. За допомогою кам’яної вати PAROC легко утеплити низькоенергетичний будинок або значно знизити енергоспоживання багатоквартирних будинків під час ремонту, все залежить від обраних рішень.

Наприклда, в Естонії оштукатурені фасади є одним з найбільш використовуваних рішень для обробки стін житлових і громадських будівель. Останніми прикладами є житловий масив Uus Mustamäe на вулиці Aiandi, фасад Північно-Естонської обласної лікарні на J. Sütiste дорозі та реконструкція багатоквартирних будинків у селищі Mustamäe Siili. Це ідеальне фасадне рішення: найкраща теплоізоляція, негорюча, довговічна, паропроникна, дуже стабільна за розмірами та довговічна оштукатурена плита з кам’яної вати.

З 2000 року ізоляційні матеріали по всій Європі класифікуються за сімома класами вогнечутливості, з яких найкращі продукти А1 - наприклад, сталь, скло, кам'яна вата - не є вогнечутливими, тобто. не горить. Щоб оштукатурений фасад був пожежобезпечним, в якості утеплювача під штукатурку варто вибрати кам’яну вату, яка виготовляється з природних порід вулканічного походження. Панелі з кам’яної вати PAROC належать до найвищого єврокласу А1 за вогнечутливістю.

Вибираючи систему утеплення оштукатурених стін, слід також звернути увагу на наявність знака CE, який підтверджує, що продукт пройшов оцінку та відповідає вимогам щодо захисту навколишнього середовища, здоров’я та безпеки Європейської економічної зони. Клеї, кріпильні елементи, ізоляційний матеріал, армуюча суміш, армуюча сітка, штукатурка та інші використовувані компоненти можуть мати маркування CE.

Плануючи рішення щодо утеплення нової чи реконструйованої будівлі, метою зазвичай є досягнення певної енергоефективності будівлі. Згідно з планом розвитку національного енергетичного господарства, енергетичні потреби будівель становлять значну частину енергетичного балансу Естонії, а споживання енергії побутовим сектором становить понад 40% від кінцевого енергоспоживання, причому більша частина зумовлена витрати на опалення будівель. Це означає, що потенціал енергозбереження в будівлях є значним, і дуже важливо зробити естонські житлові будинки більш енергоефективними. Вироби з кам’яної вати PAROC мають найкращі теплоізоляційні властивості. Теплопровідність спеціальної плити PAROC Linio Pro надзвичайно низька, тобто 0,034 Вт/мК, тому можна сказати, що це плита з кам’яної вати для оштукатурених фасадів із найкращими ізоляційними властивостями в Естонії.

По-друге, вироби з кам’яної вати Paroc мають добру паропроникність, тому волога, що утворюється в кам’яній ваті під час будівництва та експлуатації будівлі, вільно переміщується на зовнішню поверхню та виділяється через штукатурний шар у навколишнє середовище, а рух водяної пари не викликає зміни теплових і експлуатаційних властивостей кам'яної вати. Це важливо з точки зору довговічності стінових конструкцій будівлі, тому що конденсована волога викликає утворення цвілі і дерев’яні конструкції будівлі починають згодом гнити. Навіть ті стіни, які до ремонту були вологими внаслідок недостатнього опалення та вентиляції, швидко висихають після утеплення їх виробами з кам’яної вати. Комплексне дослідження ізоляційних матеріалів, проведене у Фінському центрі технічних досліджень, показало, що кам’яна вата PAROC залишається сухою навіть у дуже вологому середовищі – навіть при 98% вологості навколишнього середовища.

Великою перевагою виробів з кам’яної вати перед іншими ізоляційними матеріалами є здатність зберігати свої стабільні розміри в будь-якому середовищі та протягом усього терміну служби будівлі. Наприклад, спекотним літом під прямими сонячними променями температура стін будинку може підвищуватися до 70°С, а це призводить до деформації деяких утеплювачів, що призводить до розтріскування штукатурки та погіршення теплоізоляційних властивостей матеріалу.

При використанні плиток з кам’яної вати PAROC Linio не виникають тріщини, а їх теплопровідність і вогнестійкість з часом залишаються незмінними. Крім того, завдяки стабільним розмірам кам'яної вати оштукатурений фасад можна також фарбувати в темні відтінки.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------